Otroci so bolj uspešni v šoli, če starši aktivno pokažejo zanimanje za njihove domače naloge. To pokaže otroku, da je njihovo delo pomembno in, da se ceni čas ki ga nameni za domače naloge.

Seveda pomoč pri domači nalogi ne pomeni, da slonimo ure in ure nad mizo, kjer otrok dela domačo nalogo. Starši so lahko v veliko pomoč, če demonstrirajo učne in organizacijske sposobnosti tako, da pokažejo kakšen način pri reševanju naloge in vzpodbujajo otroka pri tem. Vsekakor pa tudi pokažejo otroku, kdaj narediti premor. Kdo ve? Mogoče se bo pa starš pri tem še kaj naučil, kar je že pozabil.

V nadaljevanju vam predstavljamo nekaj nasvetov:

1.    Poznajte učitelje – in kaj pričakujejo. Udeležite se raznih dogodkov kot so npr. roditelljski sestanki, saj boste tako spoznali učitelje. Povprašajte po zahtevah in načinih učenja na podlagi katerih se mora vaš otrok učiti.
2.    Ustvarite otroku prijazen kotiček za učenje. Zagotovite, da je prostor kjer se otrok uči stalen, dobro osvetljen, če se le da umaknjen od morebitnega »vrveža«.
3.    Načrtujte stalen učni plan. Vsak otrok ima svoj bioritem kateremu poskusite prilagoditi tudi učni plan. Nekateri otroci se raje učijo zjutraj, nekateri popoldne, nekateri po športni aktivnosti ali pa drugi po kratkem premoru, ko pridejo iz šole in se pred temu posvetijo raznim hobijem. Važno je, da otroka poslušate in skupaj postavite plan, ki ga bo otrok sprejel in vedel kaj in kdaj mora narediti.
4.    Pomagajte načrtovati. Pri težkih nalogah (testi, projekti,…) pomagaajte otroku postaviti plan, kako se naloge lotiti. Razdelite nalogo na pregledne dele, ki si sledijo in vodijo k uspešnem zaključku le te. Zapišite plan nalog in upoštevajte potrebne premore (npr. vsako uro 15 minut pavze). Tako bo otrok tudi motiviran ob zaključku posamičnih delov, ki sledijo k zaključku naloge.
5.   učenje matematike Zagotovite, da bo motilnih faktorjev čim manj. To pomeni, da ni v bližini TV-ja, glasne muzike, telefonskih klicev (pomoč sošolca se seveda tu ne upošteva oz. je tudi dobrodošla),…
6.     Zagotovite, da bodo otroci naredili svojo domačo nalogo. Otroci se ne bodo naučili, če ne bodo naredili svoje domače naloge in se pri tem tudi kdaj zmotili. Pomagajte jim z usmeritvami, predlogi in s pomočjo pri uporabi raznih učnih pripomočkov. Če bomo otroku pomagali na začetku bo videl naslednjič avtomatično dodano vrednost za njega. Vseeno se pa morajo otroci sami učiti in se snov naučiti.
7.    Bodite dosegljiv motivator. Povprašajte redno po domačih nalogah, testih in projektih. Dajajte vzpodbudo, preverite narejeno nalogo in bodite razpoložljivi za razna vprašanja in skrbi otroka.
8.    Bodite dober vzgled. Vaš otrok vas redno opazuje. To pomeni, da če se težavno spraavljate npr. k branju knjige,… bo to opazil in vam tudi sledil. Otrok bo običajno prej sledil vašim dejanjem kot besedam.
9.    Pohvalite otrokov trud in dosežke. Obesite dobro ocenjen test ali pa projekt na npr. hladilnik. Poudarite dosežke tudi pri prijateljih, znancih,… tako, da bo otrok to vedel.
10.  Če se problemi stalno pojavljajo povprašajte za pomoč. Povprašajte dodatno učitelja/jico. Nekateri otroci vidijo slabo na tablo, kar moramo pravočasno razpoznati in ukrepati. Drugi imajo večje težave s koncentracijo,… Važno je, da otroka spremljamo, saj bomo le tako lahko zaznali težave oz. probleme pravočasno.

Vir: članek na spletni strani http://kidshealth.org dne 30.9.2013.