O piškotkih

Politika piškotov

 

Kaj sploh so ti piškotki?

 

Kot večina spletnih strani oz. spletnih portalov tudi spletni portal e-matematika.si uporablja piškotke.
Piškotki so zelo zelo majhne besedilne datoteke (okoli največ 500 Bytov), ki se shranijo na vaš računalnik oz. na kakšno drugo napravo z internetnim dostopom, ko obiščete spletno stran. Vsebujejo informacijo o vašem računalniku in se uporabljajo za spremljanje obiska strani. Politika pojasnjuje, kako se piškotki uporabljajo na spletnem portalu e-matematika.si in kateri ter kako lahko nadzorujete njihovo obnašanje.

 

Zakaj vas o piškotkih osveščamo?

 

Ker je po priporočilih evropske direktive od 15.6.2013 v veljavi nov zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1). Prinesel je nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij v smeri boljše ozaveščenosti uporabnikov svetovnega spleta.
Predvsem pomembna je odkritost glede uporabe piškotkov – da bodo uporabniki na daljši rok bolje spoznali tehnologije in lahko njihovi uporabi načeloma tudi bolj zaupali.

 


O politiki piškotkov

 

S spletnim portalom www.e-matematika.si (v nadaljevanju »e-matematika.si«) upravlja Petra Blažič s.p., Zbilje 8s, 1215 Medvode, kot ponudnik storitve (v nadaljevanju »ponudnik«).
Ta politika piškotkov velja za spletni portal e-matematika.si in je del splošnih pogojev ponudnika.
Z dostopom do spletnega portala e-matematika.si se strinjate z uporabo politike piškotkov.
Morebitne spremembe te politike bodo objavljene tukaj.
Ponudnik si pridržuje pravico do sprememb politike, ki stopijo v veljavo takoj po objavi. Vaša nadaljnja uporaba spletnega portala e-matematika.si pomeni sprejemanje vseh takšnih sprememb.

 


Uporaba piškotkov

 

Z uporabo piškotkov zbiramo podatke o obiskih spletnega portala e-matematika.si. Piškotki nam omogočajo, da prepoznamo vaš računalnik in izvemo podrobnosti o vašem zadnjem obisku z namenom, da vam je brskanje oz. izkušnja na spletnem portalu e-matematika.si še udobnejša in prilagojena vam.
Lahko se odločite da nam shranjevanja piškotkov ne dovolite, v tem primeru vam žal ne bomo mogli zagotoviti enake uporabniške izkušnje, kot z uporabo piškotov.

 


Piškotki, ki so nujno potrebni za nemoteno delovanje spletne strani:

 

vrsta: ime: trajanje: opis:
sistemski PHPSESSID čas seje Sejni piškotek, ki se uporablja za to, da si spletno mesto zapomni vnose v spletne obrazce, prijave v zaščitene dele strani, ipd.
storitev u_seja 2 uri Piškotek je nujen del sistema, ki nadgrajuje PHPSESSID piškotek.
storitev uporabnik 5 mesecev Piškotek je nujen za personalizacijo strani.
storitev pokazi_reklamo 6 let Piškotek se uporablja za nastavitev prikazovanja uvodnega videa in morebitnih akcij na e-matematika.si.
storitev pokazi_panelo 1 minuto Piškotek se uporablja za nastavitev stanja (zgornje) uporabniške panele, brez njega ne moremo dostopati do vseh delov spletnega portala.
storitev piskotki 7 let Piškotek se uporablja za shranjevanje potrditve obvestila o piškotkih
storitev zadnja_str_poglavij 7 dni Piškotek se uporablja za lokalno zgodovino zadnje strani poglavij, posledično na isti napravi nadaljujete kjer ste ostali
storitev zadnja_obiskana 5 mesecev Piškotek se uporablja za lokalno zgodovino zadnje strani poglavij, posledično na isti napravi nadaljujete kjer ste ostali

 


Zunanji piškotki, ki jih potrebujemo za anonimno merjenje obiska:

 

vrsta: domena: ime: trajanje: opis:
zunanja
varnost
google.com NID 1 leto Piškotek nastavi spletna storitev Google.com in služi za zaščito pred nevarnimi spletnimi stranmi. V primeru groženj brskalnik uporabnika nanje opozori.
zunanja
spletna
analitika
google.com _utma
_utmb
_utmc
_utmz
1 leto Piškotke nastavi spletna storitev za beleženje obiskanosti, Google Analytics, ki z njihovo pomočjo beleži, preko katerih strani je uporabnik prišel na spletno mesto (npr. preko ključne besede v iskalniku ali povezave iz drugih spletnih mest), katere strani je obiskal, kateri brskalnik uporablja (npr. Firefox, Chrome, Internet Explorer, …) ipd.

Ti podatki služijo za prilagajanje uporabniške izkušnje glede na dejanske potrebe uporabnikov, optimiziranje delovanja spletne storitve na podlagi številčnosti obiska in za lastne, anonimne statistike obiskov po posameznih delih spletnega portala.