Ste se že kdaj spraševali zakaj ne privarčujete toliko kot si želite, saj vendar mislite, da imate vaše finance pod kontrolo in bi morali privarčevati več? Ne skrbite niste edini. Pogosto se nam zgodi, da tiste večje stroške skrbno spremljajmo in tudi optimiramo, pozabimo pa na t.i. manjše “zajedalce” našega proračuna. S tem namenom se bomo v tem članku dotaknili tudi te teme.

Kot prvi zanimiv primer si vzemimo pitje kave. No to pa res ni velik porabnik našega proračuna. Ni? Pa si poglejmo. Veliko nas je takih, ki se ustavimo na poti v službo po kavo na bencinskem servisu, spijemo kavo v kavarni,… Če vzamemo za predpostavko, da spijemo dve kavi na dan po 1,2 € pomeni, da na leto porabimo približno 600 €. Tako bi v primeru, da spijemo samo eno kavo na delovni dan privarčevali približno 300 € na leto! To vsekakor ni znesek, ki bi ga lahko zanemarili.

Kot drugi primer si vzemimo cigarete. Če vzamemo za primer predpostavko, da pokadite 1 škatlico na dan po ceni 3,2 € je za vas letni strošek približno 1.160 €. Vsekakor bi vam svetovali, da prenehate s kajenjem, saj to pomeni že lep dopust za vas ali vašo družino. Ker pa je prenehati s kajenjem težko, vzemimo, da boste poskušali zmanjšati kajenje toliko, da boste imeli tri škatlice za en teden. V tem primeru bi privarčevali približno 650 € na leto! Verjamemo, da boste razmislili o tem znesku.

Dejstvo pa je, da nimamo časa vsak posamičen dogodek ročno preračunavati, zato smo za vas pripravili excelov pripomoček, ki ga lahko zelo enostavno uporabite in tako naredite vsaj simulacijo določenih rednih stroškovnih dogodkov, ki jih opravljate in bi jih radi optimizirali.

Pripomoček za optimiziranje vaših rednih stroškov

pripomoček pregled ekrana

Kot prikazuje zgornja slika vidimo, da v bela polja vnašamo naše podatke, saj ostalo preračuna pripomoček za nas. V prvi fazi določimo tip stroška kot npr. Kava, nato vpišemo pod »Današnja situacija« število, frekvenco in ceno. Ko končamo razmislimo kolikokrat bi želeli nek dogodek opravljati po novem oz. koliko bi privarčevali na leto če bi zmanjšali število in frekvenco na neko nižjo vrednost kot sedaj. Po vnosu nam bo pripomoček izračunal naš prihranek v € kakor tudi procentualni prihranek.

Za še večjo motivacijo vam pripomoček tudi izračuna koliko bi privarčevali če bi to aktivnost nadaljevali vsa leta in ta denar namenjali za varčevanje. Določite samo dobo varčevanja in predvideno obrestno mero (prednastavljeno 3%), nakar vam pripomoček preračuna tri scenarije po letih varčevanja. Kot primer imate spodaj podano sliko možno privarčevanega zneska, če bi znesek privarčevanja (prikazano zgoraj) namenili za varčevanje in to za obdobje 20 let po 3% obrestni meri. Lahko bi privarčevali približno 40.000 €. Ste že zainteresirani, da poskusite tudi vi? Poskusite na nekaterih primerih in začnite postopoma vsak euro, ki ga uspete privarčevati lahko štejete kot zelo lep uspeh.

možnosti varčevanja po letih

Upamo, da smo odprli nekaj možnosti, ki bodo vodile k privarčevanju še kakšnega eura in da vam bo pripomoček pri tem pomagal.

Naložite si spodnji pripomoček in privarčujte že danes!

xls_icon

Pripomoček “Privarčujte z zmanjšanjem vaših rednih stroškov”