Redno vodenje mesečnih stroškov je pomemben korak na katerega smo lahko ponosni, saj le tako lahko vzamemo finance v svoje roke kar pomeni, da mi vodimo finance in ne obratno. Vsekakor pa samo vodenje financ ne zadošča oz. je zgolj prvi pomemben korak do našega uspeha. Podatke moramo znati tudi analizirati in primerno ukrepati ter v naslednjih mesecih spremljati učinke naših ukrepov.
Predpostavimo, da že vodite vaše mesečne stroške oz. vaše finance. Še ne? Potem vas vabimo k ogledu članka »Urejene osebne finance. Zakaj?«, da boste razumeli pomen preglednega in organiziranega vodenja stroškov oz. vaših financ. Na koncu članka se nahaja excelov pripomoček, ki smo vam ga pripravili za lažje vodenje vaših financ. Vanj vpisujete vaše mesečne prihodke in odhodke, pripomoček pa vam izriše mesečne grafe in naredi skupni pregled v tabeli in grafični prikaz. Tako boste vaše finance lažje analizirali.
Primer tričlanske družine
Za namene analiziranja stroškov bomo nadaljevali s primerom družine iz pravkar omenjenega članka (link), kjer imamo prihodke naše izmišljene družine na nivoju dveh povprečnih mesečnih neto plač (plači staršev), sicer pa znašajo 667 € na člana družine, saj gre za tričlansko družino. Njihove finančne tokove smo vpisovali v excelov pripomoček, ki ga najdete na koncu omenjenega članka.
Naredili smo nekaj preglednih grafičnih prikazov, kjer lahko vidimo gibanje po posameznih kategorijah porabe, ter tako vidimo, kje imamo najvišjo porabo in tako poskušamo začeti tam.
Analiza
Analize se bomo lotili tako, da bomo na začetku ločili mesečne stroške v dve skupini:
-
Redni stroški – sem uvrstimo redne stroške, kot npr.: elektrika, telefon, kurjava,…
-
Ostali stroški – sem uvrstimo vse ostale stroške, kot npr.: hrana, kozmetika, obleka,…
Med rednimi mesečnimi stroški vidimo večje odstopanje pri stroških telefona. Ogrevanje je v januarju visoko, nato upada, kar je logično glede na zunanje temperature. Glede na to, da seda redno spremlajte vaše stroške ograevanja si lahko date za cilj, da v naslednji kurilni sezoni le te tudi znižate. To lahko storite tako, da optimirate delovanje ogrevanja s termostatom na način določitve časovnih intervalov ogrevanja ter tako znižanje temperature na intervale. Grobo pravilo je, da z vsako znižano stopinjo privarčujemo 3% pri ogrevanju v primeru znižanja za polni čas (po raziskavi American Council for an Energy-Efficient Economy – ACEEE). Pri ostalih stroških vidimo odstopanje zneska za hrano v aprilu, tudi v februarju in maju so stroški precej visoki. Pobrskali smo po svojih navadah in si rekli:
Skušali bomo stroške hrane bolj nadzorovati tako, da bomo:
-
v trgovino s seznamom potrebnih artiklov in seveda tudi ne lačni, saj nas tudi to hitro “premami”
-
Pogledali na kvaliteto, pa tudi na ceno, saj kvaliteta ni vedno najdražja
-
Tam, kjer se da, kupili večji zavitek, pri čemer je običajno (sicer ne vedno) cena na enoto (kos, kg, l) nižja kot pri manjših pakiranjih
-
Pri porabi zalog hrane In tudi pripravi jedilnika, pazili na roke uporabnosti, da prej pripravimo jedi, s katerimi porabimo hrano s krajšim rokom uporabnosti in ne bomo metali hrane v smeti
-
Se izogibali slepem nabiranju raznih limitov oz. “pik” za doseganje popustov, ker nas to pogosto vodi k nekontroliranim dodatnim nakupom
-
Se sicer zanimali za reklame in popuste, vendar ne bomo kupovali samo zato, ker je popust in se tudi ne bomo vozili več km daleč, da bi šli v trgvino, kjer je en artikel s popustom, zraven pa kupimo še več takih, ki so dražji, kot drugje
Pusti Komentar