Naj vaš otrok ve , kako se matematika lahko uporabi v vsakodnevnem življenju. Spodbujajte svojega otroka matematično razmišljati v vsakodnevnih situacijah, tako da se z njim pogovarjate o matematičnih pojmih, povezanih z vašo trenutno aktivnostjo – torej s tem, kar delate doma, ko ste v trgovini ali na igrišču.

 

CELA ŠTEVILA

Štetje je zabavno!

učenje matematike

Štetje vadite s predmeti okoli vas, npr. s kovanci, igračami, žlicami, vilicami. Če je količina velika , se z otrokom pogovorite o strategijah, ki jih on uporablja pri štetju in mu povejte tudi vašo strategijo.

Lahko povem matematično zgodbo !

Naj vaš otrok vadi matemične izraze kot so npr. »skupaj«, »preostalo« s tvorjenjem zgodbe, ki vključuje matematiko. Npr.: »Imam 5 jabolk. Zjutraj sem kupil 7 pomaranč. Skupaj imam 12 sadežev.« Ko vaš otrok postane dober v tem lahko v zgodbe poleg seštevanja vključite še odštevanje, množenje in nato deljenje.

Koledar Vzorec

Pokažite otroku mesec na koledarju. Naj vaš otrok opiše vzorec, ki ga opazi v dnevih meseca. Potem naj obkroži soda števila z eno barvo, liha pa z drugo, da bo opazoval ta vzorec.

Vohunim za številkami okoli mene!

Medtem ko ste na družinskem izletu , spodbujati svojega otroka k zavedanju števil v okolici, z igranjem preproste igrice . Staršb reče: ” Vidim številko 367. Ali jo lahko najdeš? ” Otrok naj pokaže na število in jo pove na glas: “Tri sto sedeminšestdeset . Številka je tam na tistem avtu ! “Lahko povabite svojega otroka , da število najde na avtobusih , na prometnih znakih , na oglasnih deskah in drugje.

DENAR

Nakupovanje jdenare zabavno!

denarPreden boste šli v trgovino, pokažite vašemu otroku nakupovalen listek. Če imate vač otrok, pokažite listek vsem, ki so dovolj stari za to igrico. Na podlagi artiklov na vašem nakupovalnem lisku naj poskusijo oceniti končni znesek, ki ga boste morali plačati na blagajni. Tako se otroci naučijo ocenjevati vrednosti in seštevati njihove ocene. Če imate več otrok, je igrica še bolj zabavna, saj otroci med sabo tekmujejo  katera ocena je bližja končnemu znesku. Otrokom dajte možnost popravka njihovih ocen, tako da jim poveste ali je njihova ocena višja ali nižja od pravega zneska.

Ker pa se nam pogosto zgodi, da v trgovini kupimo kaj več kot je na listku, otroku povejte, kaj ste dodatno kupili in česa iz vašega nakupovalnega listka niste dobili v trgovini. Tako bodo morali upoštevati še dodatno seštevanje ali odštevanje.

Če pa nimate nakupovalnega listka, otroku pokažite račun – pokažite jim le artikle in količino, skrijte pa cene. Potem naj vaš otrok ugiba o ceni posameznega artikla in o znesku celotnega nakupa.

Euri, euri, euri!

Vzemite si nekaj kovancev iz hranilnika. Otroku zadajte naslednje naloge:

–          Izbere naj 5 kovancev tako, da bo znesek čim večji

–          Izbere naj 5 kovancev tako, da bo znesek čim manjši

–          Pokaže naj vam na katere načine lahko pride do zneska 1€ (npr. 5 kovancev po 20 centov ali 10 kovancev po 10 centov, ali 3 kovanci po 20 centov in 4 kovanci po 10 centov, ali 2 kovanca po 50 centov,…)

trgovinaMoja mala trgovinica!

Z otrokom se igrajte trgovino. Svoje igrače naj prodaja družini, prijateljem (seveda le za igro, po končani igri mu vse igrače vrnite pa če so vam še tako všeč ;)). Otroku pomagajte določiti ceno igrač. Vsak član družine in prijatelj ima na voljo 20€ (narisanih na papir), ki jih lahko porabi v trgovinici vašega otroka.

Upamo, da vam je bil članek zanimiv. Naslednji članek bo vseboval nadaljevanje s področja merjenja, geometrije in odstotkov. Ne zamudite ga!

Vir: http://parents-in-education.moe.gov.sg; dne: 8.1.2014