učenje matematike

Upamo, da ste si prvi del teme “Vključite matematiko v dnevne aktivnosti otroka” prebrali in tudi poskusili. V kolikor ga še niste vas vabimo k branju 1.dela. Kot napovedano se bomo v drugem delu dotaknili zabavnih načinov vključevanja vsakodnevne matematike s področij geometrije, merjenja in odstotkov.

 

GEOMETRIJA

Koti , koti , vsepovsod so !

Vprašajte vašega otroka naj v hiši najde predmete, pri katerij je kot 90°, predmete s koti manjšimi od 90° in predmete s koti večjimi od 90°.

Občrtaj stranice predmetov. Katere like predstavljajo?
Otroku dajte predmete (3D objekte) kot so: škatlice, pločevinke, plastenke. Otrok naj pripravi list papirja in svinčnik. Predmet, ki ste mu ga dali, naj položi na list, tako da je ravna ploskev na listu. Obrišite predmet in poimenujte ter opišite obliko, ki ste jo narisali na list.

voscilnice

Idelovanje čestitk in voščilnic!

Izrežite več oblik, ki so všeč vašemu otroku, npr. krožci, zvezdice, srčki, trikotniki. Otrok naj naredi rob čestitke tako, da oblike, ki ste mu jih izrezali, nalepi na rob.Toda prej naj te oblike postavi v vzorček (npr. 2 srčka, 1 zvezdica,1 trikotnik, nato spet 2 srčka, 1 zvezdica, 1 trikotnik,… Ali pa naj da npr. na vsak kot zvezdico, vmes pa nelepi krožce, ali pa tako kot je prikazano na spodnji slikci).


simetrično izrezovanje

Simetrično izrezovanje!

Pokažite otroku, kako simetrično striči, da dobi lepo izrezane oblike. Dva primera sta prikazana spodaj. Otrok naj vam pokaže simetrične osi.

 

simetrično izrezovanje2

Najdi geometrijske like, telesa!

Otrok naj v hiši najde predmete različnih oblik, o katerih se uči v šoli (npr. krog, trikotnik, kvadrat, kocka, kvader, valj). Otrok naj ta geometrijski lik/telo še nariše in opiše. Sprašujte ga, on pa naj vam pove čim več, kar se je naučil v šoli.


MERJENJE

Huhajte pravilno!

S tem ne mislimo glede kalorij (o tem dovolj pišejo že drugi ;)) temveč glede količine sestavin. Ko pečete piškote oz. pecivo, naj vam otrok pomaga meriti količine sestavin z odčitavanjem na tehtnici. Tudi pri pripravljanju obroka vam lahko pomaga tako, da doda npr. 1 žličko soli, 2 kodelici riža. Z otrokom se pogovarjajte o ustreznih merskih enotah (npr. kg, g, l, ml) in o povezanih izrazih, npr. lahek, lažji, težji.

Zabava z moko!

Pa ne po tleh in zmešana z vodo ter razlita po celi kuhinji! Česa takega vam sigurno ne bi svetovali 😉 Otrok naj napolni žlico z moko. Nato to količino moke stehtajte. Tehtati bi morala približno 25 gramov. Potem z otrokom napolnite dve žlici moke in ga vprašajte koliko približno to tehta. Najbrž bo vedel, da to tehta približno 50g. Tako spoznate večkratnike: 25g, 50g, 75g, 100g. Potem prosite otroka naj vam pripravi približno toliko količine moke kot jo imate navedeno v receptu. Če je v receptu napisano, da potrebujete 150g moke, vam mora izmeriti 6 žlic moke.

Koliko je ura?

Od nekaterih je vredna nekaj evrov, drugi pa si privoščijo zelo drage. Toda nas ne zanima koliko je vrednost ure, temveč koliko kaže ura. Otroka navadite, da bo vsakodnevne aktivnosti spremljal tudi s pomočjo ure in vam pomagal časovno organizirati hišna opravila. Npr: Rečete vašemu otroku: »Ob 13h bomo imeli kosilo. Za pripravo kosila potrebujemo pol ure. Koliko časa imava še, do začetka kuhanja oz. priprave kosila?« Lahko govorite o točnih urah, kasneje pa vključite še minute in sekunde.

Opdobne aktivosti lahko uporabljate tudi ko se govori o dnevih, mesecih. Npr.. »Do tvojega rojstnega dneva je še 2 tedna. Koliko dni je to?«

RAZMERJA IN ODSTOTKI

Peka je zabavna!

Poglejte recept za pecivo. Ob receptu je običajno navedeno za koliko oseb oz. obrokov zadostujejo količine. Npr, da recept, ki ga imate vi, ustreza za 5 oseb. Otroku povejte, da želite narediti pecivo za 10 oseb, on pa naj vam pripravi pravilno količino sestavin (vse količine bo moral pomnožiti z 2). Kjer je recept za 6 oseb, vi pa morate pripraviti obrok le za 3 osebe, bo moral otrok vse sestavine deliti z 2.

Znam odlično varčevati!

Pokažite otroku reklamo za določen artikel. Če je navedena le nova cena in odstotek znižanja, naj otrok izračuna prvotno ceno. Lahko pa izračuna tudi koliko denarja bi privarčevali, če bi izdelek kupili po akcijski namesto po običajni ceni.

Če pa je navedena stara cena in odstotek znižanja, naj vaš otrok izračuna kolikšna je cena s popustom in koliko privarčujete.

Otroka lahko vprašate o naslednji nalogi: Koliko stane en izdelek, ki je bil v redni prodaji vreden 100€, nato pa so izdelek znižali za 20%, en teden kasneje pa še za 30% ? Pozor odgovor ni 50€! Ali vi veste pravilen odgovor? Si ga upate objaviti kot komentar k našem članku?

Namig: Bodite pozorni, da ne smete procente kar seštevati med sabo: če artikel dvakrat zapored znižamo – najprej za 20% nato pa še za 30%, ne dobimo enako kot če bi artikel le enkrat znižali za 50%.

Že čakamo vaše odgovore! Kdo si ga upa napisati?